Rotaryleden zijn enorm vrijgevig

Rotaryleden zijn enorm vrijgevig, zelfs vrijgeviger dan miljonairs. Dat blijkt uit onderzoek van prof. dr. Rene Bekkers van de VU-Amsterdam onder de deelnemers aan de Districtsconferentie van Rotary Zuidoost Nederland ‘Data, genot of gevaar?’ op 29 mei j.l.

Tijdens de Rotary conferentie over data science was een van de drie sprekers hoogleraar prosociaal gedrag professor Rene Bekkers. Hij sprak over het effect van giften en vrijwilligerswerk op de samenleving.

Inleiding Rene Bekkers tijdens conferentie ‘Data, genot of gevaar?’

Rene Bekkers op de digitale conferentie: “We hebben 77 mensen bereid gevonden onze vragenlijst in te vullen. Daarop kan ik u een pluim geven, want als we kijken naar de uitkomsten dan blijkt heel duidelijk dat u dus heel vrijgevig bent. U geeft gemiddeld € 825 per jaar aan goede doelen. Een gemiddeld Nederlands huishouden geeft € 265 per jaar. Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens geeft minder dan € 100. Meer dan helft van de Rotaryleden geven meer dan € 300 per jaar. We zien ook nog dat een groot deel van u aan lokale goede doelen geeft, 87%. Dat is mooi want dat past helemaal bij de actie van de Lokale Goededoelengids.”

“We hebben u ook de kans gegeven om een loterij iets te doen met € 100. Bijna 75% van u gaf alles weg aan goede doelen, die hele € 100. U was zelfs vrijgeviger dan een groep miljonairs in Nederland die wij hebben gevraagd hetzelfde experiment te doen. Iets meer van de miljonairs hield in het experiment het weg te geven bedrag voor zichzelf.”

Voor de Districtsconferentie Rotary Zuidoost Nederland hadden zich 225 Rotaryleden en andere belangstellenden aangemeld. Op de conferentie spraken naast Rene Bekkers over geefgedrag Ronald Buijsse (wetenschapper en data scientist) en Sander Duivestein (trendwatcher, auteur en bekende columnist) over de impact van nieuwe technologie.

De conferentie is georganiseerd door Rotaryclub ‘s-Hertogenbosch West in samenwerking met Gouverneur en clublid Arnold Veldman en zijn staf, waaronder Annemiek Groen van Rotaryclub Maastricht-Oost.

Rotary Den Bosch West

Een hechte serviceclub in de regio Den Bosch. Interesse om lid te worden? Mail naar rotarydbwest@gmail.com.