Stadswandeling De Verscholen Stad

‘s-Hertogenbosch heeft sinds 1 juli 2012 een nieuw cultureel uitstapje: Stadswandeling De Verscholen Stad, een wandeling door de binnenstad langs plekken waar dak- en thuislozen doorgaans hun dagen en nachten doorbrengen. De rondleidingen worden verzorgd door ex-daklozen. De opbrengst is bestemd voor projecten voor dak- en thuislozen en als inkomstenbron voor de ex-daklozen zelf. In de eerste week van juli hebben meer dan honderd mensen een reservering voor een wandeling geplaatst. Een mooie start voor dit nieuwe initiatief!
Het initiatief tot de ontwikkeling van Stadswandeling De Verscholen Stad is afkomstig van Rotary ’s-Hertogenbosch West, Mooi zo Goed zo, SOS Rommelmarkt en Pastoraal Uitzendbureau. De wandeling is te reserveren via www.deverscholenstad.nl, telefoonnummer 06 – 192 21 407 of VVV Den Bosch

Op vrijdag 29 juni 2012 werd de eerste wandeling georganiseerd. De initiatiefnemers, gidsen en circa dertig genodigden (uit bedrijfsleven, onderwijs, overheid, welzijn,kerken, zorg, politie en justitie) werden door wethouder Geert Snijders ontvangen op het stadhuis. Vanuit het stadhuis vertrokken omstreeks kwart over twee drie groepen voor de eerste officiële stadswandeling De Verscholen Stad.
Angelique, een van de vier gidsen, is vanaf haar zestiende dakloos geweest en ze gebruikte in die tijd drugs. Nu geeft ze rondleidingen door de binnenstad om mensen te vertellen over het dak- en thuislozen leven. “Het is een eigen wereldje, een verscholen stad, met eigen normen en waarden. Mijn oudste zus is nog steeds dakloos. Ik heb bijna geen contact met haar. Ze is opgegroeid met het idee dat ik niet welkom ben in de familie. Ze slaapt meestal in het Inloopschip. Daar wordt iedereen geaccepteerd.”
De dak- en thuislozen zijn bijna nergens welkom. Ze mogen niet op terrasjes komen of samenkomen op de trappen van het Kerkplein. Op de Parade wijst Angelique de groep wandelaars op de overlevingstactiek van daklozen. “Hier hielden ze vroeger auto’s van mensen in de gaten die de stad in gingen. Daar kregen ze dan een fooi voor. Nu zijn de auto’s er niet meer en moeten de daklozen op zoek naar andere manieren om aan hun geld te komen.” De wandeling komt onder andere langs de Casinotuin, Clarastraat. het Rozemarijnstraatje waar in de Middeleeuwen een gevangenis was, de Blokkendoos en de Wilhelminabrug.

Het initiatief voor de stadswandeling komt van Rotary ’s-Hertogenbosch West, Mooi zo Goed zo, SOS Rommelmarkt en Pastoraal Uitzendbureau. De rondleidingen zijn vanaf 1 juli te reserveren voor groepen via www.deverscholenstad.nl of 06 – 192 21 407. Via VVV Den Bosch kunnen toeristen en individuen hun wandeling reserveren.

Stadswandeling De Verscholen Stad is mede mogelijk gemaakt door gemeente ’s-Hertogenbosch, Stichting Dynamis, Rotary ’s-Hertogenbosch West, Drukkerij Dekkers van Gerwen en een fonds dat anoniem wenst te blijven. Ter voorbereiding hebben de initiatiefnemers van de stadswandeling in januari 2012 een bezoek gebracht aan Utrecht Underground.

rot_wandeling

Rotary Den Bosch West

Een hechte serviceclub in de regio Den Bosch. Interesse om lid te worden? Mail naar rotarydbwest@gmail.com.