100 jaar in Nederland, 70 jaar in ‘s-Hertogenbosch

Rotary bestaat 100 jaar in Nederland. Dat wordt het hele jaar gevierd met een fietsestafette langs alle 500 clubs in Nederland, waarbij leden fietsend, wandelend of rennend van club naar club gaan.

Zaterdag 7 oktober waren de clubs in en rondom ’s-Hertogenbosch aan de beurt om aandacht te vragen voor hun jubileum (100 jaar in Nederland en 70 jaar present in ‘s-Hertogenbosch), activiteiten en projecten.

In ’s-Hertogenbosch is in 1953 de eerste Rotaryclub opgericht. De tweede en derde Rotaryclub zijn respectievelijk in 1968 (West) en 1980 (Oost) tot stand gekomen. In 1991 werd een jongerenafdeling opgericht, Rotaract. De vier clubs uit ’s-Hertogenbosch hebben gezamenlijk 145 leden.

De leden van de Rotaryclubs in de regio fietsten op zaterdag van plek naar plek.

Overdracht gouden schop in Boxtel

’s Ochtends werd gestart in Boxtel met de overhandiging van de gouden schop en aandacht voor de fietstocht die Rotaryclub Boxtel-Oirschot (1976) volgend jaar op de Mont Ventoux organiseert voor de bewoners van Koraalgroep / De La Salle.

Vervolgens werd koers gezet naar DePetrus in Vught, waar Rotaryclub Vught (1992) aandacht besteedde aan Stichting WijOmarmen. Zij zet zich in voor de medemens die het even wat moeilijker heeft.

Daarna was het de beurt aan de vier Rotaryclubs van ’s-Hertogenbosch. Zij vertrokken vanuit Vught naar Haanwijk waar aandacht werd besteed aan de kick-off van de Nationale Bomenplantdag en de herinrichting van het zuidelijk deel van de Bossche Broek.

Bijeenkomst op Haanwijk

Leden van Rotary plantten hier, samen met Quiet Den Bosch en Brabants Landschap, symbolisch de eerste boom. De karavaan vertrok vervolgens richting de Parade in Den Bosch.

70 jaar Rotary in ‘s-Hertogenbosch. Met vier clubs op de Parade bij de Sint Jan

Op de Parade en het Kerkpleintje werden folders en brochures verspreid over de activiteiten en projecten van Rotary, de Lokale Goededoelengids ’s-Hertogenbosch en Stadswandeling De Verscholen Stad.

Daarna wandelde de groep Bossche Rotarians met bakfiets en al richting de Visstraat om daarna fietsend naar Voedseltuin Villanueva aan de Vlijmenseweg te gaan.

Schenking fruitbomen aan Voedseltuin Villanueva

Daar werden zo’n twintig fruitbomen overhandigd aan de voorzitter van de Voedseltuin Ton Heine (derde van links).

Tenslotte vertrok de groep aan het eind van de middag vanaf de Voedseltuin naar de Vismarkt in Heusden, om daar het stokje (de schop) over te dragen aan Rotaryclub Heusden.

Overdracht gouden schop in Heusden

Rotary helpt, internationaal, nationaal én lokaal!
De Bossche clubs zijn onderdeel van een wereldwijd netwerk van leidende mensen in beroep of bedrijf, die hun passie en talenten inzetten voor relevante maatschappelijke doelen, internationaal, nationaal én lokaal. De 1,4 miljoen leden van Rotary International zijn actief in 46.000+ clubs in meer dan 200 landen. In Nederland zijn 16.000 mensen lid in 500 clubs. ‘s-Hertogenbosch telt 4 clubs en 145 leden.
Rotary is met stip de grootste fondsenwervende organisatie ter wereld en hoopt binnenkort het door haar in 1988 geïnitieerde project ‘End polio now’ succesvol af te ronden.

Rotary Den Bosch West

Een hechte serviceclub in de regio Den Bosch. Interesse om lid te worden? Mail naar rotarydbwest@gmail.com.