Zelf strijden tegen eenzaamheid met nieuwe online training

DEN BOSCH – Ieder jaar rond de feestdagen komt het thema eenzaamheid weer ter sprake. Maar volgens Jacqueline Vermeulen, coördinator eenzaamheid bij Humanitas, en Eva Geelen van Bureau over-ons is eenzaamheid een thema dat het hele jaar aanwezig is en komt voor bij alle leeftijden. Onlangs is er een proef gestart met de online training ‘Meer contact’. Deelnemers tussen de 20 en 55 jaar leren wat zij zélf kunnen doen om meer contact te krijgen en dus minder eenzaam te worden. Want volgens Eva en Jacqueline kan eenzaamheid het beste aangepakt worden door degene die het zelf ervaart. 

Door Lesha Bosman

“Mensen hebben over het algemeen de neiging om anderen te helpen”, vertelt Jacqueline. “Een mooie eigenschap natuurlijk, maar deze vorm van hulp is niet altijd het meest effectief. Deelnemers moeten echt gemotiveerd zijn om iets aan hun huidige situatie te willen doen. Zij nemen het heft in eigen handen. Een belangrijk onderdeel van de training is inzicht krijgen in eenzaamheid. Eenzaamheid kun je niet zien aan mensen maar veroorzaakt veel negatieve emoties. Het komt vaak voor dat er een verstoorde waarneming is ontstaan. Mensen kunnen bijvoorbeeld gezichtsuitdrukkingen van anderen minder goed interpreteren. Als mensen zich hiervan bewust raken, is dat meestal al een eerste stap.”

Via Whatsapp
Deelnemers aan de online training ontvangen twee maanden lang elke dag een e-mail met informatie, bewustwordingsoefeningen en praktijkopdrachten. Het leerproces wordt ondersteund door persoonlijke begeleiding via Whatsapp. Als deelnemer leer je in twee maanden tijd wat je zélf kan doen om meer en leukere contacten te krijgen. Je begint thuis in je eigen veilige omgeving en gaat steeds vaker buiten de deur praktijkopdrachten doen. De mails en opdrachten kosten nooit meer dan tien minuten per dag en zijn leuk en luchtig van opzet.

Heel grote stap
“Jacqueline en ik hebben elkaar een jaar geleden ontmoet bij de aftrap van De week van de eenzaamheid”, vertelt Eva. “Mensen die eenzaamheid ervaren moeten zelf de stap zetten om iets te veranderen. Dat weet ik als ervaringsdeskundigen maar al te goed. Ik heb daarom samen met een psycholoog deze cursus opgezet en nu is de training voor het eerst in Den Bosch en is omarmd door de Bossche Coalitie Eenzaamheid, met daarin onder andere de gemeente, GGD, Reinier van Arkel en Humanitas. Alle inzichten die in de proef aan bod komen, hebben mij verder geholpen in mijn strijd tegen eenzaamheid. De proef loopt in maart af. Dan kunnen we onderzoeken wat de ervaringen van de deelnemers zijn. Daarna kijken we hoe we verder gaan. We zijn heel benieuwd naar de resultaten maar ik weet zeker dat er iets zal zijn veranderd voor de deelnemers. Zij zijn namelijk in actie gekomen en dat is al een eerste heel grote stap.”

Deelname is tijdens de proefperiode gratis. Er is nog plaats voor enkele deelnemers. Aanmelden via: www.over-ons.nl of stuur een e-mail naar: eva@over-ons.nl.

Rotary Den Bosch West

Een hechte serviceclub in de regio Den Bosch. Interesse om lid te worden? Mail naar rotarydbwest@gmail.com.