Villa Reeburg lijkt erg veel op kasteel Meerwijk

Rob Gruben, bouwhistoricus en voormalig lid, kreeg jarenlang niet bewezen dat het ontwerp van villa Reeburg in Vught en kasteel Meerwijk nabij Engelen gemaakt zou zijn door dezelfde architect. Tot Bertie Geerts, zijn buurjongen en jeugdvriend, hem in 2015 in alle staten opbelde. Hij had de architect gevonden. Arnoldus van Veggel was in 1858 benoemd tot stadsbouwmeester van ’s-Hertogenbosch. In zijn sollicitatiebrief vermeldt hij de door hem ontworpen gebouwen, waaronder villa Reeburg.

Een toevalstreffer noemt Rob Gruben de vondst in het familiearchief van Hendrik Anton van Thije Hannes. Hij was opdrachtgever voor nieuw Meerwijk in 1850. De plattegrond van de tegelvloer in de vestibule van Meerwijk is exact hetzelfde als de tegelvloer in Reeburg.

Villa Reeburg en het gelijknamige landgoed werden in 1822 gebouwd. In 1862 worden Groot Reeburg, gelegen in een Engels landschapspark, en Klein Reeburg gescheiden. Een leuke anekdote is dat Klein Reeburg gekocht wordt door Jhr. van Tets waarbij hij alle werklui een zakhorloge schenkt om ze eraan te herinneren dat zij in zijn tijd aan het werken zijn. 

Aan het begin van de 20e eeuw was de burgemeester van Den Bosch, Jhr. van der Does de Willebois, eigenaar van landgoed Reeburg. Hij gebruikte het buitenverblijf tijdens de zomermaanden en organiseerde er congressen en bijeenkomsten. Ook ontving hij er Koningin Wilhelmina en Regentes Emma.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden soldaten gehuisvest in de villa. Volledig uitgewoond staat de villa jarenlang onbewoond tot de sloop in 1952.

Rotary Den Bosch West

Een hechte serviceclub in de regio Den Bosch. Interesse om lid te worden? Mail naar rotarydbwest@gmail.com.