Klaas Burger vertelt samen met AZC-ers uit Rosmalen

Klaas Burger (beeldend kunstenaar) legt het uit:

Anderhalf jaar geleden werd in de gemeente ‘s-Hertogenbosch gezocht naar een geschikte locatie voor een AZC in de stad. Vanuit de Academie voor Beeldvorming nam men deel aan de commissie die een locatieadvies voorbereidde. Stelling: zoek een locatie in het midden van de stad, dan kan kennisuitwisseling plaatsvinden. Want uitwisseling is interessant, gezien de dubbelzinnige framing van het vluchtelingenvraagstuk in de media. Er zijn twee modellen: angstig verzet, of welkome hulpvaardigheid.

Een AZC midden in de stad is het niet geworden. De Noodopvang staat ver weg van alle voorzieningen, buiten de bebouwde kom. Maar dat maakte de focus niet anders. In deze veranderende wereld waar mensen op drift raken is de werkelijkheid altijd uitdagender dan de bestaande framing- daarvan zijn we overtuigd bij de Academie voor Beeldvorming. Hoe kan je de kennis die verstopt zit in al die mensenlevens zichtbaar maken ten opzichte van de bestaande beeldvorming? Met deze vraag is Klaas vanaf januari gaan rondhangen in de Noodopvang in Rosmalen. Hoe kunnen we samenwerken?

Er zijn een aantal ideeën gegroeid waarover Klaas tijdens de lunch in de Mengfabriek aankomende woensdag graag meer vertelt. De mensen van het kamp in Rosmalen – zoals ze het zelf noemen – zullen voor ons koken en Klaas zal samen met enkele andere mensen vertellen over de plannen die men heeft. Want samen eten is het eerste dat je kunt doen als de taal nog niet zo wil.

Hieronder enkele foto’s van eerdere maaltijden gemaakt door fotograaf Mike Harris.