Bezoek Gouverneurshuis

12 juli 2018

Op deze mooie zomeravond zijn we te gast bij ‘onze nakomeling’: Rotaryclub Heusden. We treffen elkaar  in het Gouverneurshuis alwaar het zeker onder deze weersomstandigheden heerlijk vertoeven is.
De opkomst is goed. Ik heb de koppen niet geteld, maar schat in dat we met partners erbij zeker met tegen de 25 mensen vertegenwoordigd zijn.

Margriet Batavier verwelkomt ons als kersverse voorzitter kort en krachtig met aardige woorden.

Zo pril in de functie van voorzitter kan het ook niet anders dan dat ze een verbinding legt met haar jaarthema: verbanden leggen. “We kennen elkaar van het samenwerken tijdens NL Doet voor het project De Locatie. In die zin hebben we al een beetje een band opgebouwd en die willen we vanavond graag verder verstevigen.”

Vervolgens ontstaat er onder de aanwezigen wat geroezemoes wanneer ze meldt dat sommige Heusdenaren wat meewarig reageren op het verhaal dat hun club ‘een kind’ van Rotary ’s-Hertogenbosch-West zou zijn. Gelukkig zijn onze charterleden Loud en Ben aanwezig die het feit kunnen bevestigen: de dochterclub bestaat sinds 18 juni 1998.
Dit gebeuren verbindt Margriet direct aan haar classificatie (ze heeft Spaanse taal- en letterkunde gestudeerd en is nu eigenaar van een eigen taalbedrijf). Die gebeurtenis rond de afkomst van haar club geeft namelijk mooi het verschil weer tussen geschiedenis (zoals het geschiede in de ogen en verhalen van mensen) en historie (het  chronologisch perspectief).

Met name het verhalen vertellen komt in deze tijd versneld terug en heet dan ‘storytelling’. De reden dat ‘het verhalen vertellen’ zo goed werkt, komt volgens Margriet doordat verhalen mensen verbinden. En daarmee maakt ze haar cirkel rond. We zijn namelijk van harte uitgenodigd voor een rondleiding vol mooie verhalen in het prachtige Gouverneurshuis, waarna een heerlijk buffet onze nadere kennismaking en fellowship zal faciliteren. Ze wenst ons een inspirerende avond.

Onze eigen voorzitter Erik pakt daarna nog kort het woord. Allereerst om de club uit Heusden te bedanken voor de uitnodiging én om hen ‘terug’ uit te nodigen voor onze externe lustrumactiviteit op 6 oktober a.s. Daarnaast de afspraak om na vanavond elkaar vooral op te blijven zoeken, bijvoorbeeld in de wederzijdse projecten waarin we elkaar kunnen ondersteunen en onze samenwerking verder verdiepen. Hierbij stipt hij ook de conferentie in Hamburg aan die in juni 2019 plaatsvindt.  Onze voorzitter eindigt met een toost op de vriendschap.

Rondleiding
Hierna worden de Bosschenaren in twee groepen vakkundig rondgeleid door het Gouverneurshuis. Wat een aangename verrassing is dat! Behalve een prettige omgeving om in te verblijven, is het een gebouw vol historie én verhalen dat in 2018 speciaal in het teken staat van de tentoonstelling rond het 700-jarig bestaan van Heusden.

Maar liefst het hele museum wordt voor deze expositie gebruikt. In alle zalen wordt de gezamenlijke geschiedenis van Heusden gepresenteerd. Van kanonskogels uit de Tachtigjarige Oorlog via de Zuiderwaterlinie tot de continue strijd tegen het water. Veel aandacht is er voor de betekenis van het (boeren)land en voor de drie grootste industrieën uit de gemeente Heusden: de scheepswerf, scheepsschroevenfabriek Lips en conservenfabriek Jonker Fris.
Zie ook http://gouverneurshuis.nl/ Echt de moeite waard om een keertje naar toe te gaan per auto, maar zeker ook per fiets. Een echte aanrader!

Het dinerbuffet erna wordt gepresenteerd in de tuin en is prima verzorgd door de ons vertrouwde cateraar. Het is dik half negen als de laatste Bosschenaren de heerlijkheid aan de Heusdense Putterstraat 14 verlaten.