Bekendmaking inkomend voorzitter 2016 – 2017

INKOMEND VOORZITTER 2016 – 2017: ERIC KOOPMANSCHAP
22 december 2016

Op 23 februari 1905 kwamen Paul Harris, een jonge advocaat, en drie vrienden (een kleermaker, een kolenhandelaar en een mijningenieur) samen in een klein bureau in Chicago. Hij maakte zich zorgen over de onverschilligheid in de samenleving en zocht betrokkenheid via deze bijeenkomsten. Het doel van deze eerste Rotaryclub: vriendschap en uitwisseling van beroepservaring onder zakenlui. De nieuwe club verwierf snel bekendheid en spoedig traden ook andere zakenlieden toe. De naam Rotary werd gekozen tijdens een van de eerste vergaderingen; de leden kwamen om de beurt (‘roterend’) samen op elkaars werkplaats.

Tijdens een bezoek in 1928 aan zijn club vroeg Paul Harris aan de Rotarians kritiek op de organisatie en zichzelf te onderzoeken en er van te leren. Hij gaf aan ‘dat een Rotarian zich voortdurend afvraagt hoe hij mensen het beste helpt, binnen en buiten zijn beroep. Rotary is een leerzame en vernieuwende smeltkroes van verschillende geesten. Een open mind van ieder lid, flexibiliteit van de club zorgt voor ontwikkeling en continuïteit.

In de loop der jaren is er veel veranderd binnen Rotary, maar de basis van Rotary is altijd hetzelfde gebleven: de toepassing van hoge ethische normen in je bedrijf en beroep. Wat mij betreft spreekt hier nu juist ‘Service Above Self’ uit. Niet alleen door het opzetten van lokale en wereldomvattende fundraisingprojecten, maar juist door het ter beschikking stellen van je (vak-)kennis. Je krijgt er ook veel voor terug: verrijking van je kennis en kunde en verruiming van je netwerk. Het fellowship (‘kameraadschap’) is daarbij de brandstof van de Rotaryclub.

Toen Jan Maarten mij vroeg voorzitter te worden twijfelde ik. Bij mezelf blijven is mijn levensmotto maar ik voel me ook onzeker over de opgave en de verantwoordelijkheid. Verward normen en waarden daarom niet met oud denken of een organisatie die dus altijd hetzelfde moet blijven. De wereld verandert en daarmee ook de Rotary. We moeten niet bang voor verandering maar op zoek maar een profiel welke meer past in huidige tijdsgeest.

Ze zeggen wel vaker, je kunt op kop willen fietsen, maar het peloton moet je kunnen volgen en steunen. Anders haal je de eindstreep niet.

Mijn komend voorzitterschap zal voor sommige clubleden straks misschien aanvoelen als het rijden van een Bergetappe. Maar in de Ronde van Frankrijk, zijn deze vaak wel doorslaggevend voor het eindklassement. De meeste en zwaarste bergetappes gaan meestal over meerdere beklimmingen per etappe in de verschillende categorieën. En in de tour wordt er uiteindelijk een bergkoning gekroond met een Bolletjestui.

Wanneer je in het wielrennen over ‘een verborgen motor’ spreekt, zal dat door recente schandalen al snel gedachten oproepen aan dopinggebruik. Er is echter een andere verborgen motor, die nog veel meer invloed heeft op sportprestaties: de hersenen. Wanneer de benen eigenlijk niet meer willen, kan het hoofd van een wielrenner ervoor zorgen dat ze tóch doortrappen. Wat motiveert renners, en wat doet dat met hun prestaties? Waar komt de angst voor het afdalen vandaan, en hoe kom je er vanaf? Waarom bezwijken sommigen onder druk, maar anderen niet? Waarom is fietsen in je eentje mentaal zwaarder dan in een groep? Thema’s als macht, motivatie, wilskracht en teamspirit spelen onmiskenbaar een rol.

Ik ga geen bergen verzetten (ben gerust), ze ook niet ophogen of afvlakken. Misschien moeten we verschillende bergetappes gaan proberen en kijken welke het beste bevalt. We gaan mooie tochten maken, maar NIET vrijblijvend.

Kortom, ik ga, na het vooronderzoek van de ploegleider Jan Maarten, nieuwe bergetappes uitproberen en de nieuwe inkomend voorzitter, winnaar van de Bolletjestui leidt een soepele afdaling in…….

Erik! Ik heb er zin in. Dank je voor het aanvaarden van deze functie binnen onze club.

Michael Bol
Inkomend voorzitter 2015 – 2016