Avondbijeenkomsten 2018

Het betreft hierbij reguliere clubbijeenkomsten, maar introducees zijn tijdens de avondbijeenkomsten van harte welkom (kosten: €30,- p.p.). Je dient je wel vooraf aan te melden via rotarydenboschwest@gmail.com. Inloop vanaf 18:00. Het diner begint om 18:30. Om 19:30 start het inhoudelijke programma tot 20:30.

PROGRAMMA 2018

Avondbijeenkomst 1: 25 Januari 2018
Onderwerp: ‘Voorspelbaarheid van het talent van de jeugd’ 
Spreker: Wiljan Vloet

Wiljan is manager voetbalzaken bij FC den Bosch en onder andere verantwoordelijk voor de jeugdopleiding. Hij heeft zijn roots in de jeugdzorg, waar hij werkte met jongeren met een gedragsstoornis. Sinds 1998 werkt hij in de ‘voetbalwereld’, onder andere bij Sparta, Roda JC, PSV en NEC.

Een voetbalmanager met visie en meer dan 30 jaar ervaring in coaching, trading, en ontwikkeling van jeugd. Een pionier op het gebied van (data)analyse en daarmee voorspelbaarheid van wedstrijden en de brede ontwikkeling van inzet en talent van jonge spelers.

Met het thema van Rotary den Bosch West ‘Kinderen in Armoede’ in het achterhoofd zal hij in zijn lezing een relatie proberen te leggen tussen zijn visie en ambitie in de voetbalwereld en de wijze waarop bij kinderen in achterstandssituaties (zowel sociaal emotioneel, economische als fysiek) potentieel herkend en geprikkeld kan worden.

Avondbijeenkomst 2: 22 Februari 2018
Onderwerp: Over de waarde van cryptocurrencies, blockchain technologie enzo… 
Spreker: nog niet bekend

Cryptogeld wordt geregistreerd in een blockchain. Soms is er een aparte blockchain voor één cryptovaluta, in andere gevallen registreert één blockchain meerdere valuta en/of ook andere data. Meer dus over de waarde van cryptocurrencies, blockchain technologie enzovoorts

Avondbijeenkomst 3: 29 Maart 2018
Onderwerp: De Gouden Eeuw van de Filantropie 
Spreker: Prof. dr. Rene Bekkers (VU Amsterdam)

Nalatenschappen zijn een steeds belangrijkere bron van inkomsten voor  goede doelen. En deze trend zal zich de komende jaren naar verwachting doorzetten: er zijn door de baby boom na de Tweede Wereldoorlog veel ouderen in Nederland, zij zijn vaak vermogend, en deze rijke grijze golf zal de komende jaren komen te overlijden. Net zoals we aan de kust een grote golf op het strand af zien komen. Hoeveel vloeit er terug de zee van hun kinderen in, en hoeveel schelpen blijven er dan op het strand liggen voor goede doelen?

Avondbijeenkomst 4: 19 April 2018
Onderwerp: Openbaar Ministerie 
Spreker:

Een officier van justitie werkt aan kleine en grote zaken, maar ook die kleine zaken kunnen een grote impact hebben, zoals blijkt uit dit bericht van een van de slachtoffers. Over deze en andere zaken morgen meer!

Slachtoffer blij met strafeis OM

LEERSUM – Gert Griffioen uit Leersum is blij met de eis van het OM in de zaak tegen zijn buurman Rudolf R.. “Het is voor de eerste keer dat de officier van justitie heel duidelijk heeft gezegd dat dit gedrag ver grensoverschrijdend is geweest”, aldus Griffioen.

Avondbijeenkomst 5: 30 Augustus 2018
Onderwerp: ‘E. Rost van Tonningen: In Niemansland‘ 
Spreker: Ebbe Rost van Tonningen

Midden in de oorlog wordt Ebbe Rost van Tonningen geboren als zoon van bekende nsb’ers. In april 1945 vlucht zijn moeder met hem en zijn twee broertjes naar Duitsland, om in 1948 weer naar Nederland terug te keren. Ebbes vader, Meinoud Rost van Tonningen, komt in juni 1945 na ernstige
mishandelingen om het leven in de Scheveningse strafgevangenis, waarvan de ware toedracht zestig jaar voor de familie verborgen werd gehouden. Ebbes moeder zal haar leven lang, tot haar dood in 2007, achter de nationaalsocialistische idealen blijven staan en vele malen als ‘de zwarte weduwe’ in de Nederlandse media verschijnen.

Avondbijeenkomst 6: 27 September 2018
Onderwerp: ‘Inzicht in de Miljoenennota‘ 
Spreker: Ruurd Verdam

Op dinsdag 18 september 2018 is het Prinsjesdag. Koning Willem-Alexander spreekt op deze dag de Troonrede uit. Daarmee opent hij het nieuwe werkjaar van de Eerste en Tweede Kamer. Daarna biedt minister Hoekstra van Financiën de Miljoenennota en de Rijksbegroting 2019 aan de Tweede Kamer aan.

Zoals elk jaar zal Ruurd Verdam, voormalig econoom van van Lanschot Bankiers en daarvoor werkzaam op het Miniserie van Financiën, zijn analyse van de miljoenennota presenteren met bijzondere inzichten en verrassende perspectieven.

Avondbijeenkomst 6: 25 oktober 2018
Onderwerp: ‘Freelandmuseum Carl ten Horn Jr.‘ 

Onder de rook van Den Bosch bevindt zich deze unieke privécollectie van voertuigen, wapens en uitrusting welke tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn ingezet door de Amerikaanse
strijdkrachten.

Onder de verzameling bevinden zich enkele zeer unieke stukken, waaronder de stafauto van opperbevelhebber Eisenhower en de jeep van Generaal Gavin van de 82e Luchtlandingsdivisie
divisie. De persoonlijk bevrijding van voormalig eigenaar C. ten Horn door para’s van deze divisie
tijdens operatie Market Garden zijn 20 jaar geleden aanleiding geweest het museum op te zetten. Sindsdien wordt de collectie voortdurend uitgebreid met voertuigen, radioapparatuur en parafernalia uit de oorlogsjaren.

Het museum bezit tevens een volledig geoutilleerde werkplaats waar doorlopend het bestaande wagenpark wordt onderhouden en nieuwe aankopen worden gerestaureerd in originele staat.

Avondbijeenkomst 7: 29 november 2018
Onderwerp: ‘Bisschop De Korte‘ 
Spreker: Bisschop De Korte

Gerard Johannes Nicolaas de Korte (Vianen, 13 juni 1955) is een Nederlands rooms-katholiek geestelijke. Sinds 14 mei 2016 is hij bisschop van het bisdom Den Bosch. Zijn wapenspreuk luidt: ‘Confidens in Christo’ (In vertrouwen op Christus). Op 21 juni 2015 werd hij verkozen tot ‘Theoloog des vaderlands’.

Hij is de jongste van de drie kinderen in een aannemersgezin. Hij was altijd al religieus ontvankelijk. Op zijn zevende speelde hij thuis al priestertje. Zijn vader liet een altaartje voor hem op zolder bouwen door een van de timmerlieden.[3] In 1974 haalde hij het diploma atheneum aan het Alberdingk Thijm College in Hilversum. Van 1974 tot 1980 studeerde hij geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht.

Avondbijeenkomst 1: 31 Januari 2019
Onderwerp: ‘Frans Verhagen – Amerikadeskundige‘ 
Spreker: Frans Verhagen

Mr. Dr. Frans Verhagen MIA is journalist en publicist. Hij houdt zich vooral bezig met de Verenigde Staten en met de Nederlandse politiek/sociale ordening, met een nadruk op integratie. In november 2015 promoveerde hij op een biografie van de eerste katholieke minister-president, Charles Ruijs de Beerenbrouck. Afgelopen zomer (2016) verscheen zijn  boek over de Amerikaanse Founding Fathers. In september 2017 verscheen zijn volledige geschiedenis van de Verenigde Staten. In januari 2018 verscheen Begrijp jij Amerika nog?, een lichtvoetige rondleiding in Trumpistan.