€1000,- voor het ‘Oudheidkundig Museum’.

Rotary Den Bosch West schenkt €1000,- aan Oudheidkundig Museum te Sint Michielsgestel voor de ontwikkeling van een nieuwe ‘presentatie’ van de collectie.

Begin oktober is het Brabants Landschap gestart met de verbouw van de opbouwschuur in Haanwijk tot expositieruimte. De verwachting is dat het Oudheidkundig museum voorjaar 2017 naar deze ruimte kan verhuizen.Daarmee is dan de eerste fase van de herbestemmingsplannen voor het landgoed Haanwijk afgerond.

Ter gelegenheid van het betrekken van deze nieuwe expositieruimte wordt de presentatie van de collectie volledig vernieuwd en aangepast aan de multimediale tijd.

Interactieve communicatie zal veel meer nadruk krijgen. (dit natuurlijk afhankelijk van de aangevraagde subsidies en te ontvangen donaties). Wij worden hierbij ondersteund door medewerkers van het Brabants Landschap en studenten van het KWIC uit ’s Hertogenbosch.

De nieuwe locatie ligt op een steenworp van Halder, waar in de 60- en 70-er jaren de opgravingen hebben plaats gevonden. Tevens ligt het midden in het landgoed dat door veel wandelaars en fietsers bezocht wordt. De verwachting is dat de geplande renovatie van gebouwen en tuinen op het landgoed door het Brabants Landschap en de ontwikkeling van een museaal landschap i.s.m. het Noord-Brabants Museum in de komende jaren meer bezoekers naar het landgoed zal trekken. Hierdoor verwachten we een grotere toeloop naar het Oudheidkundig museum dan op de vorige locaties.

Daarnaast zijn er plannen om natuur- en cultuurhistorische educatie te koppelen door samenwerking met de Natuurgroep Gestel, die actief is in het Buitenlokaal op Haanwijk. Dit biedt interessante mogelijkheden voor educatieve programma’s van basisscholen en onderbouw voortgezet onderwijs. (een vanouds belangrijke doelgroep van het museum).

bert-van-beek-small

Van links naar rechts: Arnold Wintjes, voorzitter Jan Maarten Lips en voorzitter van het museum Bert van Beek.

 

Rotary Den Bosch West

Een hechte serviceclub in de regio Den Bosch. Interesse om lid te worden? Mail naar rotarydbwest@gmail.com.